Gyakori kérdések

Hogyan tudom a legjobb csésze teát elkészíteni?
A szálas tea készítésekor nemcsak a teafű minőségét kell szem előtt tartanunk, hanem a tea elkészítésének is kellő figyelmet kell szentelnünk. Fontos többek között a felhasznált teafű mennyisége, a teafűre öntött víz hőmérséklete és az áztatási idő hossza. Minden teának megvan a maga sajátossága, az elkészítés pontos módja az adott tea csomagolásán mindig fel van tüntetve. Általánosságban elmondható, hogy a fekete teát forró vízzel, a zöld teát pedig alacsonyabb hőmérsékletű, rendszerint 65-85 °C vízzel öntjük le.  

Tippek teakészítéshez:

 1. Érdemes a teáskannát használat előtt előmelegíteni. Negyedéig töltsük meg forró vízzel, és finoman körözzünk a kannával, hogy az egész jól átmelegedjen. A vizet 20-30 másodpercig hagyjuk a kancsóban.  
 2. Öntsük ki a vizet, és helyezzük a kannába a teaszűrőt a kimért teamennyiséggel. Fedjük le a kannát és hagyjuk állni kb. fél percig, hogy a tealevelek megpuhuljanak.
 3. Öntsük a felforrt, majd kellő hőmérsékletre lehűlt vizet a kannába, és hagyjuk ázni a teafüvet (a víz hőmérsékletére, a teafű mennyiségére és az áztatás idejére vonatkozó információk mindig a tea csomagolásán található).

Milyen víz alkalmas teafőzésre?
A tea elkészítéséhez a lágy víz a legalkalmasabb, mely elősegíti, hogy a tealevelek illata és íze teljesen kiázzon a teába. Ha túl kemény otthon a víz, forralja használat előtt fedő nélkül lábosban egy rövid ideig. A vízben található klór és fenolok elpárolognak, a kalcium pedig leülepedik a fazék aljára. Vízszűrőt is használhat, ezt külön ajánljuk, enélkül napjainkban el sem tudjuk képzelni a teafőzés folyamatát.

Milyen teafajták léteznek?
A teák a három alapkritérium, a tea származási helye, a feldolgozás módja és a tealevelek mérete alapján csoportosíthatók. A teákat a következőképpen csoportosíthatjuk származási helyük alapján: 

 • kínai teák
 • japán teák
 • indiai teák
 • ceyloni teák
 • taiwani teák és egyebek. 

A feldolgozás módja alapján:

 • fekete teák – teljesen fermentált teák
 • zöld teák – nem fermentált teák
 • félig zöld teák (oolong) – részben fermentált teák
 • fehér és sárga teák – enyhén fermentált, esetenként nem fermentált teák
 • Pu Erh – többszörösen fermentált teák

A tealevelek mérete alapján:

 • egész leveles
 • törmelék
 • por állagú (Matcha)
 • CTC típusú teák (gépi úton történő feldolgozás)

Mik azok a “Planta teák”?
A “Planta teák” elnevezés alatt azokat az italokat értjük, melyek nem teacserjéből, azaz a Camellia sinensis növényből, hanem más teajellegű növényből készülnek. Ebbe a csoportba tartoznak a vörös és zöld Rooibos, a Lapacho, a Matétea, a Mézbokor, a gyümölcs- és a gyógyteák.

Mi befolyásolja a tea minőségét?
A tea minőségét számos tényező befolyásolja, mint például a termőterület elhelyezkedése és annak éghajlata, a szedés időpontja, a szedés és az azt követő feldolgozás módja, sőt  még a tealevelek tárolásának módja is. Általánosságban elmondható, hogy a legjobb minőségű teák a magashegyi környezetben kézzel szedett teák. Az alacsonyabb területekről származó teák íze azonban gyakran erőteljesebb, markánsabb. Az egyik legjobb minőségű és legdrágább tea a világon a fehér tea, mely eredetileg kizárólag a kínai császár és udvara számára készült.

A szálas vagy a filteres tea a jobb?
A szálas teák minősége jobb. A filteres teák többnyire gyengébb minőségű törmelék teából készülnek. Ezért, ha nem tud dönteni a szálas és a filteres tea között, inkább a szálasat válassza, melynél könnyen ellenőrizheti a teafű minőségét formája, külseje és illata alapján.

Milyen hatóanyagokat tartalmaz a tea?
A tea számos hatóanyaggal bír, melyek közül a legjelentősebbek a koffein (a tea esetében tein), a teofilin, a teobromin, katekinek (tanninok), viasz, cukor és különböző vitaminok (C és E vitamin, B vitaminok, kálium, fluor, magnézium, kalcium, cink, vas stb.). 

Mennyi koffeint tartalmaz a tea?
Egy csésze (200 ml) tea kb. 40 mg koffeint tartalmaz, ami közel a fele egy csésze kávé koffeintartalmának.  

A zöld tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a fekete tea?
A száritott tealevelek koffeintartalma megegyezik. Az elkészített tea koffeintartalma azonban a víz hőmérséklete és az áztatás ideje függvényében változik. A fekete teát forró vízzel öntjük le és tovább áztatjuk. Ezzel szemben a zöld teát alacsonyabb hőmérsékletű vízzel és rövidebb áztatással készítjük, így kevesebb koffein szabadul fel. A zöld teákat ráadásul többször leönthetjük vízzel, így az utolsó főzetek koffeintartalma valóban elenyésző.  

Hogyan hat a tea az egészségünkre?
A teát már ősidők óta nemcsak mennyei italként fogyasztják, hanem számos betegség gyógyítására is alkalmazzák. Az utóbbi időben antioxidáns tartalmával kapcsolatban emlegetik sokszor, hiszen ezek segítik a szervezet megtisztítását a káros anyagoktól és a szabad gyököktől. Ezek az antioxidánsok képesek lelassítani szervezetünk sejtjeinek öregedését és csökkenti a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Úgy tartják, hogy napi 5 csésze zöld tea csökkentheti a vérnyomást, megakadályozhatja az érelmeszesedést és csökkentheti a vér koleszterinszintjét. A zöld tea fogyasztását továbbá ajánlják rákos megbetegedések és szívbetegségek megelőzésére is. Hasonlóképp jelentős hatással bír mind a fekete,mind a zöld tea fogyasztása a pszichére. Koffeintartalmának köszönhetően a tea csökkenti a fáradtságérzetet és serkenti az idegrendszer működését, csökkenti a stresszt, így jótékony hatást gyakorol a pszichikai egyensúly megteremtése terén.

Van-e a teának fiatalító hatása? 
Igen, lényegében igen. Már az előző kérdésnél is említést tettünk arról, hogy különösen a zöld tea nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, többek között például A, E és C vitamint. Ezek megvédik szervezetünket a betegségekkel szemben és megakadályozzák a testünk sejtjeinek öregedéséért felelős szabad gyökök terjedését.

Igaz, hogy a tea védi a fogat?
Igen. A teafogyasztás erősíti a fogzománcot és lelassítja a fogzománcot károsító savas anyagok képződését a szájüregben. A tudományos kutatások szerint egy liter tea (a fekete és a zöld is) kb. 2-3 milligramm fluoridot tartalmaz, mely fedezi a felnőtt ember napi fluorid szükségletét. A tea ezen kívül polifenolt is tartalmaz, ami védi a fogat a fogkő kialakulásától.

Mennyi ideig áll el a tea?
A tea a sokáig eltartható termékek közé sorolandó, amennyiben megfelelőképpen tárolják. A szálas teák szavatossága általában 18 hónap. A Pu Erh teák kivételt képeznek, ezeknek hosszabb a szavatossága. 

Mi a tea legjobb tárolási módja?
A teát sötétben, szárazon, ideális esetben hermetikusan lezárt üvegben tároljuk, mivel a tealevelek könnyen magukba szívják a szagokat és a nedvességet. A legjobb fém teás dobozban vagy zárható zacskóban tartani. Az üvegedények, amik áteresztik a fényt, tea tárolására alkalmatlanok.

Mennyi teát kellene naponta fogyasztunk?
A szakemberek napi 3-5 csésze tea fogyasztását ajánlják naponta. Ez a mennyiség napi szinten biztosítja a szervezet néhány elengedhetetlenül fontos vitamin- és ásványianyag-szükségletét, és megelőz több fentebb említett betegséget, ld. Hogyan hat a tea az egészségünkre? kérdést. A fizikai aktivitás függvényében naponta összesen 2-3 liter folyadékot ajánlott inni.